Mostar

Minunatul oraș Mostar, a fost pe wishlist încă de anul trecut de când eram în Muntenegru, dar pentru că am fost nerăbdători și am pornit mai repede spre România, am lăsat pe altă dată vizita în Bosnia și Herțegovina.

Anul acesta în shimb, înainte cu câteva săptămâni de concediu ne-am hotărât să străbatem următoarele țări: România – Ungaria – Slovenia – Italia – Slovenia – Croația – Bosnia și Herțegovina – Muntenegru – Serbia – România (8 în total, nu 6 cum am scris prima dată).

Și cum „socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”, ne-am dat seama în ziua în care trebuia să pornim din Croația, după lungi căutări pe internet, de faptul că în Bosnia și Herțegovina nu puteam intra cu Jully fără tritajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic).

Am sunat la vama BiH ca să fim siguri că nu putem intra fără acel examen, iar după  ce am primit confirmarea la ceea ce știam deja, am sunat la veterinar care ne-a spus că durează aproximativ trei săptămâni pentru primirea rezultatului.

După ce am rămas tăcuți câteva minute, ne-am gândit să mergem din Croația prin Serbia ca să ajungem în Muntenegru, dar ocoleam prea mult.

Atunci Florin a venit cu „ideea” că ar trebui să încercăm totuși prin Bosnia și Herțegovina, iar dacă nu reușeam, încercam planul B (prin Serbia).

Într-un final după câteva ore petrecute pe traseu, am intrat în BiH fericiți și ne-am îndreptat direct către orașul Mostar pe care îmi doream să îl vizitez foarte mult. IMG_3742.jpgIMG_3168.jpg

La început ne-am întristat când am văzut urmele gloanțelor rămase în urma războiului care a durat din 1992 până în 1995.IMG_3227.jpgIMG_3229.jpgIMG_3231.jpgIMG_3220.jpgIMG_3234.jpg

Dar cu cât ne apropiam mai mult de simbolul orașului, podul Stari Most, parcă totul se schimba și intram într-o poveste.IMG_3165.jpgDSC_2171DSC_2174

Munții, culoarea râului Neretva, clădirile care mai de care mai frumoase, femeile din cultura islamică care emanau mult mister, mă duceau cu gândul la o altă lume. IMG_3179.jpgParcă eram într-un vis și nu, nu exagerez.

IMG_3197.jpg

IMG_3187.jpg

În caz că nu știai, în anul 1993 în timpul războiului, podul medieval care a fost construit acum cinci secole de către otomani, a fost bombardat timp de două zile, până când s-a prăbușit în râul Neretva.

11 ani mai târziu, s-au finalizat lucrările de reconstrucție a podului, inaugurarea fiind în 21 iulie 2004. Acesta a fost reconstruit după planul original, cu piatra locală extrasă de la mina Mukosa.

IMG_3263 (1)

După ce ne-am plimbat timp de două ore prin Mostar, am plecat amandoi îngândurați din orașul de poveste.

IMG_3178.jpgDSC_2184.jpgIMG_3258.jpg

Cum să nu rămâi îndrăgostit/ă de un loc atât de frumos?IMG_3218.jpgIMG_3743

4 thoughts on “Mostar”

Leave a Reply