Satul Geamăna

Din luna ianuarie planificam să merg o zi la Geamăna, satul care a fost acoperit în totalitate de deșeurile de la Roșia Poieni. Am amânat până acum o săptămână, motivele fiind mereu aceleași: prognoza meteo, drumul rău sau pur și simplu lipsa de curaj.

–  Lipsă de curaj ca să te plimbi într-un sat?

Da! Adevărul este că nu eram

pregătită să văd dezastrul de acolo, eram sensibilizată de când am văzut zecile de poze și câteva reportaje.

Ca să înțelegeți mai bine (în caz că nu știți), pe Google sunt diferite articole care explică ce s-a întâmplat la Geamăna:

Geamăna este o localitate din Valea Sesei, aflata în Munții Apuseni, județul Alba, Transilvania, România. În urma operațiunilor miniere de la Roșia Poieni, satul a fost transformat în lac de decantare și acoperit de steril, printr-o serie de evenimente cunoscute drept dezastrul natural de la Geamăna.” Sursă: Wikipedia

Schimbarea la faţă a zonei a început în anul 1977, când Nicolae Ceauşescu a decis să dea drumul exploatării de cupru de la Roşia Poieni. La acea vreme era cea mai mare din Europa. La început, locuitorii celor aproape 400 de case şi-au imaginat, probabil, că se vor îmbogăţi, însă n-a fost chiar aşa. La începutul anilor 1980, au fost expropriate de statul român peste 300 de familii din Geamăna. Sumele primite au fost în funcţie de proprietăţi.

În 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau aici peste 1.000 de persoane. Acum, în căsuţele moţeşti, răsfirate de-a lungul a câţiva kilometri, în jurul lacului în care ajunge tulbureala de steril de la cariera de cupru, mai trăiesc 20 de suflete.” Sursă: www.historia.ro (Articolul a fost publicat mai bine de 3 ani, în prezent cele 20 de suflete, nu mai sunt 20.)

Sterilul este partea nefolositoare a unui zăcământ sau a unui produs minier, parte îndepărtată la finalul procesului de prelucrare. Standardele internaţionale prevăd depozitarea deşeurilor în gropi special amenajate, dar în România acestea au fost deversate, în perioada comunistă, direct în natură. La Roşia Poieni a fost construit un sistem de deversare a sterilului care pornea de la exploatarea minieră şi ducea deşeurile în lacul de la Geamăna, printr-o reţea de conducte.1.jpg

Ce am văzut la Geamăna? Biserica îngropată în șlam de decantare, case distruse, apa infectată, copaci albi și 3 oameni în decursul a câtorva ore. E trist să vezi cum nămolul ăsta a înghițit și continuă să înghită gospodăriile oamenilor, istoria lor, locul în care s-au născut ei, părinții, bunicii… E trist să vezi cum Biserica satului este înnăbușită în nămol, dar și așa, își duce în tăcere și demnitate ultimii ani de existență.

g6_6
Sursa: Google

 

20160702_153227.jpg

Știam că mă voi întoarce dezamăgită de acolo încă din primele minute în care am intrat pe drumul care duce spre Geamăna. Nu există un indicator, drumul este foarte rău, plin de bolovani. Am făcut 5 km în 20 de minute cu mașina, am vrut să merg pe jos, dar vremea începea să se strice. După ce am făcut câteva ture în jurul satului, am întâlnit trei bărbați care m-au îndrumat spre biserică. Discuția cu unul dintre ei:

– Pe unde se ajunge la Biserica scufundată?

– O luați în dreapta, da’ să mergeți cu mașina că dacă vă prinde ploaia pe drum nu aveți unde să stați. Aici jos nu mai aveți ce să vedeți, au mai rămas 3 familii.

– Doar trei?

– Păi câte? Restu’ au murit sau au plecat de aici. Am rămas numa’ noi. Tu ai mai sta aici dacă ai vedea că de la an la an se distruge tot? Nu putem să ne lăsăm nici mâțele afară, de frică să nu ajungă la apa aia. În fiecare săptămână mergem pe jos până în Lupșa, să luăm ce ne trebuie. Iarna îi mai greu, îi frig și se întunecă repede, facem patru ore pentru o sticlă de oloi (ulei) și o pită (pâine). Apă avem numa’ la fântâna aia care-i mai jos (aproximativ 2 km), da’ și aia nu-i tare multă.20160702_161545.jpg

3.jpg4

Iată adevăratele probleme care sunt ascunse și ținute deoparte prin promovarea tuturor scandalurilor cu conotație sexuală, a crimelor, a violurilor etc.

20160702_154644.jpg

5.jpg20160702_160602.jpg

De ce am ales să fac acest articol? Simplu, pentru că orice țară are părțile ei bune, dar și rele. Pentru că nu vreau ca acest blog să fie numai despre călătorii și locuri roz, unde predomină numai frumusețea. Acest loc trebuie văzut, citit și mai ales vizitat fiindcă impresia pe viu este mult mai puternică decât toate pozele și reportajele făcute în zonă. Și da, știu că așa se obține cuprul necesar ca noi să putem vedea să avem aparat foto, calculatoare și tablete, ca noi să avem electricitate, ca noi să avem confortul pe care îl avem în ziua de azi. Înțeleg că dacă România ar renunța la această industrie ar însemna ca altă țară să producă ceea ce se produce la noi, strict în aceleași condiții sau în condiții asemănătoare, dar totuși oamenii de acolo merită o mână de ajutor. Pentru mine a fost greu să văd un asemenea peisaj dezolant, mă gândesc cât poate fi de greu pentru cei care trăiesc acolo, să vadă cum zi de zi, se distruge totul.

Cu toate astea, în tot răul există și puțin bine, iar binele de aici este faptul că natura se luptă cu ce omul distruge..

20160702_135952.jpg20160702_153241.jpg20160702_154314.jpg

Cum ajungi la Geamăna?

Din comuna Lupșa, urmezi indicatorul spre satul Hădărău, iar de acolo cel mai bine este să întrebi localnicii.

6

2 thoughts on “Satul Geamăna”

  1. Chiar daca este o experienta negativa, ai prezentat foarte frumos ce ai vazut acolo. Nu stiam
    nimic despre aceasta locatie! Toate experentele trebuie impartasite cu noi, chiar daca unele sunt mai neplacute!

Leave a Reply