„Delta Ardealului” – Stufărișurile de la Sic

Stufărișul de la Sic este una dintre cele mai accesibile rezervații naturale, fiind situată chiar la marginea pitorescului sat. Stufărișurile de la Sic alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip avifaunistic) situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Sic. (sursă Wikipedia)
Rezervația a fost catalogată ca o Deltă a Ardealului, datorită faptului că aici se găsește a doua cea mai mare întindere de stuf din România.
20160527_193222.jpgNu sunt foarte multe de făcut aici. Doar sa umbli în liniște printre stuful care devine totul, veți vedea ca monotonia are și ea  beneficiile ei. Ești tu, cerul și stuful – nimic altceva.

20160527_193308.jpg
Sunt aproximativ 1.600 de pași de făcut dintr-un capăt al punții în celălalt, printr-o mare de stuf verde, unduitor, care îți răcorește umerii și gleznele, foșnind la fiecare pas.Traseul care străbate stufărișul este amenajat cu două foișoare la capete și, cam la mijlocul distanței, cu un turn, construit pentru mai buna observare a păsărilor. Aici se găsesc trei specii rare de păsări – Buhaiul de baltă, Eretele de stuf și Stârcul pitic.

2.jpg
Cum ajungeți:

Din Cluj-Napoca se ajunge cel mai ușor dacă urmați drumul Cluj-Gherla E576. Distanţa din Gherla până în Sic este de 15 km pe parcursul căreia sunt situate satele Nicula, Bonţ si Săcălaia.

În total, aici trăiesc 12 specii de păsări, una de amfibieni și una de reptile protejate de lege. Lor li se adaugă și 42 de specii de plante protejate.

Părerea mea este că merită să vizitați măcar o dată stufărișurile de la Sic, să vă bucurați de liniște și…stuf 🙂

20160609_210014.jpg

One thought

Leave a Reply