O pană şi patru chei rupte

De la mijlocul lunii februarie, împreună cu Florin am început să ne gândim în ce locuri vom merge de ziua mea (13 martie). A durat aproape o lună de zile până mi-a spus: „Fă rezervarea! Atunci vom merge cu siguranță.” Din cauza unei „aventuri” prin care am trecut anul trecut în timp ce mergeam spre Italia, am rămas pe gânduri traumatizați de fiecare dată când venea vorba de Ungaria, dar ca să înțelegi despre ce vorbesc, să ne întoarcem jumătate de an în urmă.

12 septembrie 2016

Era ora 19, bagajele erau în mașină, Jully era deja cu parafa pe pașaport, iar noi eram pregătiți pentru următorii 1.800 km. Parcurgem destul de repede drumul până la Oradea unde facem o pauză de 20 de minute la Master, pentru a verifica mașina, actele și tot ce era nevoie.
Trecem de vamă repede, eram fericiți și nerăbdători… Ne lipsea Italia, mozzarella și mai ales Napoli.
Era aproape ora 1 când dintr-o dată Florin și-a dat seama că mașina încetinea atunci când el accelera. La început a părut o simplă pană, eram încă liniștiți. Ne gândeam că va schimba roata și vom merge așa până la Budapesta, care era la ~80 km de noi, deoarece noi eram lângă Abony. În numai 10 minute eram deja stresați, capul hexagonal de la cheia de roți s-a rupt, iar alta de rezerva nu avea. Era ora 3 și nu oprea nimeni să ne ajute. Amândoi stăteam în pustietate cu lanternele telefoanelor, făcând semne la cei care treceau pe acolo, sa oprească. După zeci de minute a oprit un bărbat din Timișoara care voia neapărat să ne ajute, iar noi bucuroși credeam că în sfârșit vom putea merge mai departe, până în momentul în care s-a rupt și a doua cheie de roți. Începeam deja să devin nervoasă, nu puteam suna nici la poliție deoarece nu înțelegeam ce spuneau în limba maghiară, singura parte bună pe care o vedeam era că Jully dormea liniștită în mașină. Pe la ora 4.30 au oprit doi tineri, am reușit să ne înțelegem cu ei să cheme asistență rutieră și tot ce era de făcut era să așteptăm mașina care urma să ne „salveze”. Am adormit până la 7 când un bărbat ne-a bătut în geam, eram obosiți. Ce a făcut bărbatul care a venit? Ne-a cerut 70 de euro pentru drumul pe care l-a făcut, chiar dacă nu a rezolvat nimic, deoarece prezonul de la roată a fost strâns cu pistol cu aer. Acesta în schimb s-a oferit să cheme platforma care urma să ne ducă la cel mai apropiat mecanic (care era la 4 km de noi), care bineînțeles ne-a luat 60 de euro. Ajunși la mecanic, acesta a rupt două chei de roți,iar noi nu mai aveam nici o speranță că vom pleca din Ungaria cu mașina lui Florin, dar într-un final mecanicul a băgat forțat un tub de 16 pe prezon de 17 (zice Florin pentru că eu habar nu aveam ce se întâmpla acolo). Schimbarea roții ne-a costat 80 de euro,care ni se părea puțin față de cei 70 de euro pe care i-am plătit bărbatului de la asistență rutieră. La ora 10 porneam în sfârșit spre Italia.20160913_074236-768x1024
Cu ce am rămas din Ungaria?
Cu 210 euro pierduți din cauza unui prezon strâns prea tare, cu o frică prea mare din cauza orelor petrecute în întuneric, când nimeni nu oprea să ne ajute și cu o cățelușă chinuită care  a dormit deasupra bagajelor chiar și când mașina era pe platformă. 😀

25 martie 2017

Într-un final, ne-am hotărât că trebuie să ne învingem frica pe care o aveam și în 9 martie am pornit spre Budapesta, unde am rămas patru zile. A fost prima călătorie în care nu ne-am făcut planuri, nu am știut ce urma să vizităm, deoarece chiar dacă eram cu mașina pusă la punct, eram oarecum suspicioși. Ca să fie echipa completă, am dus-o și pe Jully cu noi, doar că de data aceasta aveam numai un bagaj mic în portbagaj, bancheta din spate fiind liberă „pentru orice eventualitate”.

Leave a Reply